Spinaci gratinata
(Gegratineerde spinazie) 4 personen
Ingrediënten
- 1 kg verse bladspinazie
- 25 g geraspte parmezaanse kaas
- 30 g boter
- 1 eetl. olijfolie
- 1 teen knoflook
- zout, vers gemalen peper
Voor de saus:
- 25 g geraspte pamezaanse kaas
- 1 eetl. boter
- 1 eetl. bloem
- ¼ l melk
- ½ citroen (sap)
- nootmuskaat
- zout, vers gemalen peper
Bereidingswijze
*De spinazie uitzoeken en wassen. Dan met aanhangend water opzetten in een grote pan en op hoog vuur laten slinken. Goed uitlekken in een vergiet.
*In een koekepan de olijfolie verhitten. De uitgelekte spinazie hierin doen en de knoflook erboven uitknijpen. Kruiden met peper en zout, 1 eetl. boter toevoegen en op een laag vuur laten smelten. De oven op 200C voorverwarmen.
*Voor de saus de boter laten smelten in een pan, bloem toevoegen en even laten bruinen. Beetje bij beetje de melk erbij schenken. Al roerend laten inkoken tot een romige saus. Van het vuur nemen en 25 g parmezaanse kaas erdoor roeren. Op smaak brengen met een snufje vers geraspte nootmuskaat, zout, peper en ½ eetl. citroensap.
*De spinazie in een vuurvaste schaal scheppen, de saus erover verdelen en 25 g parmezaanse kaas erover strooien. In de voorverwarmde oven (gasoven: stand 3) ongeveer 5 min. gratineren.