Gegratineerde venkel
(Finocchi al forno) 4 personen
Ingrediënten
- 4 kleine venkelknollen
- ½ citroen (sap en schil)
- 1 bosje peterselie
- 3 eetl. vers geraspte Parmezaanse kaas
- 400g gepelde tomaten (blik)
- 4 eetl. paneermeel
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 6 eetl. olijfolie
- zout, vers gemalen peper
Bereidingswijze
*De venkel in de lengte halveren, de buitenste laag en de harde stelen verwijderen. Het groen bewaren.
*1 L water met het zout en het sap van de halve citroen aan de kook brengen. De venkelhelften in 20 min. gaar koken. Laten uitlekken en het kooknat bewaren.
*De oven voorverwarmen op 200C Een vuurvaste schaal invetten met 2 eetl. olie. De tomaten laten uitlekken en het sap bewaren voor een ander gerecht. Het vruchtvlees in grove stukken snijden en in de schaal doen. De venkelhelften erbij doen en 1/8 L kooknat toevoegen. Flink kruiden met peper en zout.
*De peterselie, het venkelgroen, de ui en de knoflook heel fijn hakken. In een koekepan 4 eetl. olijfolie verhitten. Ui en knoflook even fruiten. Het paneermeel toevoegen en even bruin roosteren. Van het vuur nemen. Kruiden en Parmezaanse kaas door het paneermeel scheppen, daarna over de venkel verdelen. Nog 20 min. in de voorverwarmde oven (gasoven op stand 3) zetten.